Litteraturpriser

Her finner du en oversikt over litteraturpriser, både norske ot utenlandske. Vi oppdaterer med nominerte og vinnere.

Norske litteraturpriser

 1. Brageprisen

  Brageprisen deles ut av stiftelsen Den norske Bokprisen. Stiftelsen som ble etablert i 1992 har til formål å utbre interessen for god skriftkultur, blant annet ved årlig utdeling av Brageprisen. Stiftelsen ledes av et styre, og et bredt sammensatt brageråd tar hånd om de praktiske sidene ved prisutdelingen.

 2. Bokhandlerprisen

  Bokhandlerprisen deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Bokhandlerprisen deles ut hvert år i november. Prisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas. Boka det stemmes på må være av årets bøker og av en norsk forfatter innenfor skjønn/generell litteratur, inkludert barne- og ungdomsbøker.

 3. P2-lytternes romanpris

  P2-lytternes romanpris er NRKs egen litteraturkåring. Juryemedlemmene er NRK P2s publikum.

Utenlandske litteraturpriser

 1. Nobelprisen i Litteratur

  Nobelprisen i litteratur (svensk: Nobelpriset i litteratur) er den viktigste litteraturprisen i verden, både når det gjelder anseelse og pengebeløp. Prisen ble innstiftet som én av flere nobelpriser av industrimannen Alfred Nobel. Ifølge Nobels testamente skal Nobelprisen i litteratur gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

 2. The Man Booker Prize

  Bookerprisen (engelsk navn: «Booker Prize for Fiction» og «Man Booker Prize») blir årlig utdelt til den beste romanen skrevet på engelsk og utgitt i Storbritannia.